Univerzitet za poslovne studije
facebookTwiterYtbf

Login

 

EBSCO

 

 

upsbn
upssa
scg

Naučni radovi i konferencije

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Prof. dr Mile Matijević sa radom „ Otkri…

Hits:6130

Prof. dr Mile Matijević sa radom „ Otkrivanje i dokazivanje...

Prof. dr Biljana Rađenović Kozić i prof.…

Hits:6454

Prof. dr Biljana Rađenović Kozić i prof. dr Mile Matijević...

Naučni rad "Coping with Crisis in t…

Hits:18218

Naučni rad "Coping with Crisis in the EU Periphery: The Case...

Modelovanje HR modul-a u telekomunikacio…

Hits:36819

Mihajlo Travar, Ilija Šušić, Nebojša Kuduz, Slaven Popović (Vol. 16,...

„The application of CAD / CAM technology…

Hits:37037

Šušić Ilija, Travar Mihajlo, Šušić Milan (2017), „The application of...

„Foreign direct investments and their im…

Hits:37183

Šušić Ilija, Stojanović Mirjana, Šušić Milan (2017  „Foreign direct investments...

Prof. dr Mile Matijević, dekan na Fakult…

Hits:42540

Prof. dr Mile Matijević, dekan na Fakultetu pravnih nauka, sa...

Mr.sc Mirjana Delić-Jović, viši asistent…

Hits:52270

Mr.sc Mirjana Delić-Jović, viši asistent na Fakultetu za ekologiju, sa...

Prof. dr Obrenija Kalamanda objavila je …

Hits:64943

Prof. dr Obrenija Kalamanda objavila je originalni naučni rad u...

ups u slikama

Studentske vijesti

 vodic jpg

 

U slučaju da ne možete pristupiti brošuri, kliknite na link ispod da biste preuzeli PDF verziju.

 

 pdf  Preuzmite PDF

 

 pdf Termini konsultacija

UPS | Fakultet za turizam i hotelijerstvo

Marija KnezevicProf. dr Marija Knežević

 

Rođena je u Banjaluci. U Beogradu je završila osnovne studije na Filozofskom fakultetu, Odsjek Filozofija i sociologija i magistrirala je na istom fakultetu na grupi Urbana i ruralna sociologija. Doktorirala u Beogradu i stekla naučno zvanje doktor nauka hotelskog menadžmenta.

 

Radila je 12 godina kao profesor u srednjim školama u Banjaluci, 5 godina kao viši asistent na fakultetima u Banjaluci (PMF, Filozofski i Elektro-tehnički fakultet). Od 2009. godine je profesor na Univerzitetu za poslovne studije i dekanica Fakulteta za turizam i hotelijerstvo. Objavila je dvadesetak naučnih radova iz oblasti turizma, hotelijerstva, gastronomije i preduzetništva, gdje teoriju pokušava usko povezati sa praksom po svojoj životnoj devizi: „Od teorijskih znanja u praksu i nazad ka teoriji“. Članica je Odbora za turizam Spoljno-trgovinske komore BiH i Asocijacije privatnih poslodavaca RS. Sarađuje na projektima TEMPUS – ujednačavanje sistema obrazovanja u regiji, „Dunav-rijeka saradnje“, „EKO-etno zona Vlašić“. Učesnica je mnogih kongresa i konferencija o turizmu i hotelijerstvu u regiji.

 

FAKULTET ZA TURIZAM I HOTELIJERSTVO

 

Fakultet za turizam i hotelijerstvo Univerziteta za poslovne studije rođen je iz prepoznavanja bitnih promjena na globalnoj privrednoj sceni našeg regiona: pojačana zainteresovanost savremenih turista za potencijale kojima raspolažemo kao što su (obilje netaknute prirode, potraga za zdravom hranom, pitkom vodom i raznolikošću svih vrsta). Kako je turizam, a uz njega hotelijerstvo i gastronomija, privredna grana koja je u stalnom usponu, neadekvatnost kadrova koji rade u ovoj oblasti postaje sve veća kočnica daljeg razvoja i uključivanja BiH i RS u turističke tokove regiona i Evrope. Obrazovanje kadrova koji će moći prepoznati naše turističke prednosti, pretvoriti ih u kvalitetne turističke proizvode, promovisati i prodati, je nešto što je prijeko potrebno i što može postati generator održivog razvoja na duži period. Slogan fakulteta „Povratak prirodi i čovjeku“ nastao je iz orijentacije savremenih turista na nove oblike turizma: seoski, avanturistički, turizam na vodama, hodočasnički, kulturni i sl. Na taj način, ističemo naše iskonske konkurentske prednosti: raznolikost reljefa, klime, kulture, vjere i našu gostoljubivost. Novi kadrovi se obrazuju u odnosu na stvarna turistička kretanja i prateće elemente: izgradnja, opremanje i organizacija svih vrsta smještaja te gastronomija, koja uz naše etno običaje, manifestacije i sadržaje postaje naš turistički brend. Studenti su, a ne profesori, u centru naših strateških programa, tako da profesori preuzimaju veliku odgovornost za njihovo obrazovanje, razvoj preduzetničkog duha i osposobljavanje za prepoznavanje promjena iz okruženja. Tako studenti imaju priliku da te promjene pretvore u svoje šanse i priliku za razvoj grada, regije i države. U skladu s tim,  na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo napravljen je izbor predmeta i okupljeni su najkvalitetniji kadrovi iz okruženja sa mnogo gostujućih eminentnih imena iz ove oblasti.