Univerzitet za poslovne studije
facebookTwiterYtbf

ups u slikama

Studentske vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

 

brosura2017

 

U slučaju da ne možete pristupiti brošuri, kliknite na link ispod da biste preuzeli PDF verziju.

 

 pdf  Preuzmite PDF

 

 

 

 

UPS | Univerzitet za poslovne studije

Stručna posjeta preduzeću “Galvanizacija sjaj”

smallStudenti sa Fakulteta za ekologiju bili su u stručnoj posjeti preduzeću „Galvanizacija Sjaj“ Banja Luka. 

 

 

 

 

 

 

“U okviru ove posjete studenti su vidjeli kako izgleda proces površinske zaštite metala cinkovanjem, niklovanjem, bakarisanjem, kalaisanjem, hromiranjem i eloksiranje aluminijuma”, ističe prof. dr Obrenija Kalamanda, dekan na Fakultetu za ekologiju. 

 

Cinkovanje se koristi kao zaštita od rđanja za unutrašnje i spoljašnje metalne predmete (ograde, razne konstrukcije, ankeri, u građevinskoj industriji, u drvnoj industriji, auto industriji itd). Za unutrašnju upotrebu može ostati bez dalje dorade farbanja, a za spoljašnju je potrebno lakiranje ili plastificiranje nakon zaštite cinkom, pošto nije otporan na vlažne uslove i uopšte spoljašnje uslove duže od godinu dana, a nakon plastifikacije 10 godina i više.

 

Pri ovakvim procesima nastaju razne otpadne materije i otpadne vode, te je u ovom preduzeću u toku priprema za primjenu postupka prečišćavanja otpadnih voda i recikliranje rastvora u galvanotehnici. 

 

“Studentima je pružena nesebična podrška, dobili su odgovore na pitanja koja su ih približila rješavanju ovakvih i sličnih problema u domenu životne i radne sredine”, ističe doc. dr Slobodan Bunić, profesor na Fakultetu za ekologiju.