Univerzitet za poslovne studije
facebookTwiterYtbf

ups u slikama

Studentske vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

 

brosura2017

 

U slučaju da ne možete pristupiti brošuri, kliknite na link ispod da biste preuzeli PDF verziju.

 

 pdf  Preuzmite PDF

 

 

 

 

UPS | Fakultet za turizam i hotelijerstvo

Marija KnezevicProf. dr Marija Knežević

 

Rođena je u Banjaluci. U Beogradu je završila osnovne studije na Filozofskom fakultetu, Odsjek Filozofija i sociologija i magistrirala je na istom fakultetu na grupi Urbana i ruralna sociologija. Doktorirala u Beogradu i stekla naučno zvanje doktor nauka hotelskog menadžmenta.

 

Radila je 12 godina kao profesor u srednjim školama u Banjaluci, 5 godina kao viši asistent na fakultetima u Banjaluci (PMF, Filozofski i Elektro-tehnički fakultet). Od 2009. godine je profesor na Univerzitetu za poslovne studije i dekanica Fakulteta za turizam i hotelijerstvo. Objavila je dvadesetak naučnih radova iz oblasti turizma, hotelijerstva, gastronomije i preduzetništva, gdje nastoji teoriju usko povezati sa praksom po svojoj životnoj devizi: „Od teorijskih znanja u praksu i natrag ka teoriji“. Članica je Odbora za turizam Vanjsko-trgovinske komore BiH i Asocijacije privatnih poslodavaca RS. Sarađuje na projektima TEMPUS – ujednačavanje sistema obrazovanja u regiji, „Dunav-rijeka saradnje“, „EKO-etno zona Vlašić“. Učesnica je mnogih kongresa i konferencija o turizmu i hotelijerstvu u regiji.

 

FAKULTET ZA TURIZAM I HOTELIJERSTVO

 

Fakultet za turizam i hotelijerstvo je novi fakultet Univerziteta za poslovne studije, rođen iz prepoznavanja bitnih promjena na globalnoj privrednoj sceni našeg regiona, od strane vlasnika i menadžmenta Univerziteta. Osnovne su: pojačana zainteresovanost savremenih turista za potencijale kojima raspolažemo kao što su: obilje netaknute prirode, potraga za zdravom hranom, pitkom vodom i raznolikošću svih vrsta. Kako je turizam, a uz njega hotelijerstvo (smještaj) i gastronomija (ishrana), privredna grana koja je u stalnom usponu, neadekvatnost kadrova koji rade u ovoj oblasti postaje sve veća kočnica daljeg razvoja i uključivanja BiH i RS u turističke tokove regiona i Evrope. Obrazovanje kadrova koji je moći prepoznati naše turističke prednosti, pretvoriti ih u kvalitetne turističke proizvode, promovisati i prodati, je nešto što je prijeko potrebno i što može postati generator održivog razvoja na duži period. Slogan fakulteta je „Povratak prirodi i čovjeku“, koji je proizišao iz orijentacije savremenih turista na nove oblike turizma: seoski, avanturistički, turizam na vodama, hodočasni, kulturni i ostale oblike u kojima upravo dolaze do izražaja naše iskonske konkurentske prednosti: raznolikost reljefa, klime, kultura, vjera i naša gostoljubivost. Novi kadrovi se obrazuju u sprezi sa stvarnim turističkim kretanjima i pratećim elementima tog kretanja: izgradnja, opremanje i organizacija svih vrsta smještaja – hotelijerstvo, te ishrana – gastronomija, koja uz naše etno običaje, manifestacije i sadržaje postaje naš turistički brend. Studenti su, a ne profesori, u centru naših strateških programa, tako da profesori preuzimaju veliku odgovornost za njihovo obrazovanje, razvoj preduzetničkog duha i osposobljavanje da prepoznaju promjene iz okruženja i pretvaraju ih u svoje šanse i prilike za razvoj grada, regije, države. U skladu s tim je napravljen i izbor predmeta i okupljeni su najkvalitetniji kadrovi iz okruženja sa mnogo gostujućih eminentnih imena iz ove oblasti.