Univerzitet za poslovne studije
facebookTwiterYtbf

ups u slikama

Studentske vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

brosura2017

 

U slučaju da ne možete pristupiti brošuri, kliknite na link ispod da biste preuzeli PDF verziju.

 

 pdf  Preuzmite PDF

UPS | Univerzitet za poslovne studije

Održana projekcija dokumentarnog filma “Una The One”

unaFilm “Una the One” je dio velikog projekta “Save the blue heart of Europe” koji se bavi zaštitom rijeka Balkana. 

 

 

 

 

 

 

Priču za ovaj projekat osmislili su Christof Menz, Uwe Rieder, Jonas Borinski i Anes Halkić. Snimanje, montažu i produkciju filma potpisuje Jonas Borinski. Stručni saradnici na filmu su Boris Davidov i Urlich Eichelmann.

 

“Snimanje filma je trajalo godinu dana i obuhvatilo je područje grada Bihaća te opštine Bosanska Krupa. Tema filma je rijeka Una sa svojom florom i faunom kao jedna od posljednjih nedirnutih rijeka u Evropi”, naglašava Boris Davidov, student na UPS Fakultetu za ekologiju i ihtiolog Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta koji radi na istraživanjima populacije mladice na rijeci Uni.

 

Una je jedna od posljednjih rijeka koje nisu uništene branama i jedno je od posljednjih staništa za mladicu na svijetu”, naglašava Boris Davidov i dodaje da je jedan od ciljeva filma  prikazivanje ljepota i turističkog potencijala naše zemlje. 

 

“Takođe, moramo imati na umu potencijal naše prirode i ogromnu ekonomsku dobit koju bi naša zemlja imala od turizma”, ističe Boris.

 

Mladica je endemska riba Dunavskog sliva. Od 1990. godine mladica se nalazi na svjetskoj IUCN listi ugroženih riba. 

 

“Kao top predator, mladica kontroliše sve vrste koje se nalaze ispod nje u lancu ishrane, eliminišući genetički slabe i bolesne jedinke te tako održava sam ekosistem zdravim.  Ako izuzmemo top predatora iz ekosistema, onda se narušava i kvalitet istog”, objašnjava Boris i ističe da je populacija mladice u našoj zemlji najveća u reviru u Bosanskoj Krupi. 

 

“Situacija je takva zbog zaštite u posljednjih 10 do 12 godina ali situacija u ostalim staništima u BiH je loša sa možda svega 10% u brojnosti populacija. To dokazuje da su naši ljudi i institucije malo posvećeni zaštiti ovog endema. Ako se ne bude radilo na  mnogim stvarima ova riba bi mogla da nestane iz većine rijeka u skorijoj budućnosti”, završava Boris Davidov.