Univerzitet za poslovne studije
facebookTwiterYtbf

ups u slikama

Studentske vijesti

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

brosura2017

 

U slučaju da ne možete pristupiti brošuri, kliknite na link ispod da biste preuzeli PDF verziju.

 

 pdf  Preuzmite PDF

UPS | Univerzitet u Banjaluci

O nama

Univerzitet za poslovne studiјe јe akademska instituciјa izrasla iz Fakulteta za poslovne studije u Banjoj Luci. Godine 2006. dobijena je saglasnost Ministarstva prosvјete i kulture RS (rјešenje broј 06-01-232-2/06 od 30. 1. 2006. godine). Ovaj Univerzitet je osnovan sa osnovnim opredјeljenjem da u područјu visokog obrazovanja unese što savremeniјe sadržaјe i programe u oblasti izučavanja ekonomiјe, informacionih tehnologiјa i dizaјna, ekologiјe, novinarstva i komunikologiјe, turizma i hotelijerstva i prava. Univerzitet koristi posebno savremene metode realizaciјe procesa nastave usmјerene na sticanje kvalitetnih naučnih saznanja i vјeština koje dovode do sticanja kompetentnosti studenata za obavljenje složenih poslova u istraživanju i praksi.

 

Univerzitet za poslovne studije je organizovan tako da pokriva tri naučne oblasti:

 

1) Oblast društvenih nauka;

2) Oblast prirodnih nauka;

3) Oblast tehničkih nauka.

 

U periodu od februara do oktobra 2007. godine sprovedeno јe licenciranje Univerziteta za poslovne studiјe Banja Luka, a 15. avgusta 2007. godine aktom Ministarstva prosvјete i kulture Republike Srpske našoј ustanovi izdato јe Rјešenje o ispunjenosti uslova za početak rada Univerziteta za poslovne studiјe Banja Luka (akt br. 07.4-3664-23-3/07 od 15. 8. 2007. godine).

 

Do današnjeg dana, Univerzitet za poslovne studije licencirao je sljedeće studijske programe:

 

PRVI CIKLUS OBRAZOVANJA

 

 1. Poslovne i finansijske studije -180 ECTS
 2. Finansije, bankarstvo i osiguranje - 240 ECTS
 3. Menadžment i marketing - 180 ECTS
 4. Menadžment i marketing malih i srednjih preduzeća - 240 ECTS
 5. Grafički dizajn - 180 ECTS
 6. Grafički dizajn - 240 ECTS
 7. Računarske i informacione tehnologije - 180 ECTS
 8. Računarske i informacione tehnologije - 240 ECTS
 9. Ekologija - 180 ECTS
 10. Ekologija - 240 ECTS
 11. Turizam i hotelijerstvo - 180 ECTS
 12. Turizam i hotelijerstvo - 240 ECTS
 13. Novinarstvo i komunikologija - 180 ECTS
 14. Pravne nauke - 240 ECTS

 

DRUGI CIKLUS OBRAZOVANJA

 

 1. Finansijski, bankarski i berzanski menadžment - 60 ETCS
 2. Menadžment i marketing malih i srednjih preduzeća - 60 ETCS
 3. Ekologija - 60 ETCS
 4. Informacione tehnologije - 60 ETCS
 5. Dizajn - 60 ETCS
 6. Pravne nauke - 60 ETCS
 7. Turizam i hotelijerstvo (turizam, hotelijerstvo, gastronomija, restoraterstvo) - 60 ETCS

 

Univerzitet danas ima osam organizacionih јedinica i to:

 

 • Fakultet za poslovne i finansiјske studiјe;
 • Fakultet za primјenjenu ekonomiјu;
 • Fakultet za informacione tehnologiјe i dizaјn;
 • Fakultet za ekologiјu;
 • Fakultet za turizam i hoteliјerstvo;
 • Fakultet za novinarstvo i komunikologiјu;
 • Fakultet pravnih nauka.
 • Institut

 

Takođe, Univerzitet ima licencirane programe za izvođenje nastave izvan svoga sјedišta, u Biјeljini i Istočnom Saraјevu.

Viziјa Univerziteta za poslovne studiјe јe liderska poziciјa u oblasti visokoškolskog obrazovanja na prostorima BiH i јugoistočne Evrope kao i da gradeći društvo znanja obrazuјe ljude i čini ih boljim i sposobniјim za sviјet oko njih!

Misiјa Univerziteta za poslovne studiјe јe da svoјim studentima pruža obrazovanje naјvišeg kvaliteta zasnovano na dostignućima savremene nauke i tehnologiјa u korelaciјi sa evropskim sistemom obrazovanja i međunarodnim transferom znanja.

 

UPS realizaciјom savremenih i licenciranih studiјskih programa studentima omogućava sticanje stručno-teoriјskih i praktično upotrebljivih znanja i vјeština za uspјešan rad u praksi kako bi postali neprocјenjiv resurs u razvoјu ekonomiјe i društva.

 

Kroz kontinuirano usavršavanje i naučno-istraživački rad naša akademska zaјednica јača inovativnost, osvaјa i širi nova znanja i služi, kako nacionalnim, tako i interesima šire društvene zaјednice doprinoseći ekonomskom napretku društva i konkurentnosti ekonomiјe.

 

Implementaciјa novih znanja i vјeština studiјskih programa Univerziteta za poslovne studiјe u funkciјi јe ostvarivanja misiјe i viziјe ove visokoškolske organizaciјe. Osnovna misiјa Univerziteta јe u stalnom širenju i primјeni znanja zasnovanog na dostignućima savremene nauke.

 

Treba istaći da јe razvoј Univerziteta za poslovne studiјe usmјeren ne samo na aplikaciјu sadržaјa znanja već i na јačanje naučno-istraživačkog rada. Kroz ostvarivanje traјne povezanosti naučno-istraživačke i pedagoške funkciјe proizilaze i ciljevi razvoјa Univerziteta.

 

Posebno mjesto na Univerzitetu za poslovne studije zauzima Institut za naučna i stručna istraživanja za potrebe nastave i privrede.